aug 31

Mitt fiktive brev til Jostein Flo

(Ikke alle har visst forstått at dette er et fiktivt brev som ikke er sendt og at det er skrevet med glimt i øye, noe jeg håpet og trodde gikk klart frem)

 

Drammen, september 2014

Kjære Jostein Flo

Vi er ikke brevvenner, men jeg vil allikevel sette meg ned å skrive til deg. Det er jo nesten alltid hyggelig å få et brev i postkassen, og selv om jeg er litt kritisk, så vet du sikkert at ekte kjærlighet må tåle at man kan snakke åpent til hverandre.  Derfor regner jeg egentlig med at du er positiv til at jeg og andre engasjerer oss, for det gjør vi av kjærlighet – ja, av ekte kjærlighet – til Strømsgodset.

Bruker du Twitter og Facebook, Jostein? Her ser du at vi er mange som er bekymrete om dagen. Enkelte forståsegpåere kaller oss sutrete, historieløse, hylekor, klovner og det som verre er. Det er vel greit, for alle skal få ha en mening i vårt land. I kommentarfeltene i DT og på Godsets egen side har mange sagt sin mening. Noen er litt skarpere enn andre, men felles for oss alle er nok det at vi i mange år har gledet oss over Strømsgodset. Vi har fulgt laget gjennom opp- og nedturer, i Eliteserien og Adecco, så vi er ikke medgangssupportere. Vi tåler godt at laget taper – av og til.

Jeg har et forhold til Godset. Og når man er glad i noen, bør man jo være en skikkelig venn, eller hva Jostein? Og en god venn skal kunne si i fra om den andre er på feil kurs. Godt å få litt koreksjon av og til. Og er man selv riktig håpløs, så bør man faktisk være glad for å få konstruktiv kritikk. Og det er derfor jeg tar kontakt med deg i dag.

Vi har hatt seks utrolige Godset år. Javisst har vi tapt, og selvsagt har det vært dårlig spill av og til. Alt var ikke bare rosenrødt under Deila. Men det var seks år med en spillestil som spillerne, publikum og hele landets fotballekspertise elsket.  Godset fikk et strålende renomé, vant cupen, serien, kunne selge spillere og få økonomien på fote igjen. Ikke nok med det; hele buskerudfotballen vant på dette, for ikke å snakke om at Drammen by ble løftet frem.

Spillet var herlig friskt og angrepsvillig. Vi spilte bredt og varierte stort. Laget brukte kantene og skapte dermed rom for kong Kovacs og andre i midten. Fotballnorge elsket å se på Godset.

Da Deila overtok i 2008, lå Godset nede. Han og resten av dere i Godset skapte gull av “gråstein”. Klubbens økonomi var skranten, og den sportslige suksessen var høyst variabel da du, Jostein, så genialt ga Ronny jobben. Når noen i en slags misforstått lojalitet nå roper “gi ham tid”, “gi ham tid” –  “for vi ga Ronny tid” – , så er det en helt feil sammenligning, slik jeg ser det. For da vår nye trener overtok i juni, så var det en helt annen klubb og et helt annet lag, han var så heldig å få låne. Rett nok hadde vi mistet Stefan Johansen og hatt uheldige skader, men situasjonene kan allikevel på ingen måte sammenlignes. Jeg kan ikke se det hele annerledes enn at David Nielsen har fått Godset servert på et gullfat. Og hva gjør han med det?

Jostein. Jeg har kjørt forbi kontoret ditt på SIF-huset noen ganger på sen kveldstid og har sett lys i huset. Tro om du har sittet og grublet over situasjonen. Den er nok krevende for deg. Så jeg har litt vondt av deg i disse dager.  Det er derfor jeg vil støtte deg med å sende deg dette brevet. Rett nok er jeg ikke en i teamet ditt, og rett nok sa din nye trener at han ikke kunne drive å høre på “Per og Pål”, men jeg har allikevel litt troen på at du vil lese brevet og kanskje ta inn over deg noe av innholdet. Det er greit for meg at du viser det til, David, forresten.

Det er mange bekymrete mennesker i Drammen nå. Vi har sett at laget som frem til i juni forsøkte spille herlig attack-attack-fotball, med ett – periodevis –  er blitt kjedelig å se på.  Din nye trener har i DT tydelig gått ut med at han ønsket mindre kantspill. Han ville snu trekanten på midten. Han ville ha ballen enda mer. Ballbesittelse. Og jeg kan bare gratulere deg med at han ofte lykkes godt i holde ballen i laget – der et sted ute på midtbanen og i kjempeklyngen rett foran 16-meteren. Vi er de beste til det. Høy prosent.  Men det blir visst ikke så mange mål og seiere av det, akkurat.

Martin Ødegaard brilierer uansett og er nok glad i å ha ballen, men jeg tror faktisk han ville være enda bedre og mer nyttig om han fikk spille mer fritt, variert, bredere og bruke vingene bedre. Spillerne selv vil selvsagt i en hver situasjon backe opp om nåværende treners syn. Blir vel ikke mange kamper på en spiller som offentlig går i mot trenerens strategi. Eller hva Jostein? Du har jo selv erafring fra banen.  Så når kantspiller-Wikheim uttaler på C more  før Aalesund-kampen at han foretrekker Nielsens modell fremfor Deilas, så tror jeg rett og slett ikke han er helt ærlig med oss. Men forøvrig  virker han jo som en hyggelig kar og dyktig spiller.

David Nielsen er jo ikke  ikke så erfaren, Jostein. Rett nok gjorde han det veldig godt med Nest Sotra i lavere divisjoner. Så hentet du og Ronny ham til Godset. Og nylig hentet du og David enda en Nest Sotra-trener. Sikkert en dyktig mann, men hvilken erfaring har han og David Nielsen fra eliteserien, Jostein? Nå sitter du kanskje på kontoret ditt og tenker at Ronny heller ikke hadde slik erfaring i starten, men som jeg sa til deg i sted; det var i en helt annen og usammenlignbar situasjon.

Ikke før Nielsen hadde overtatt i juni, så la han om kursen. Og det er nå jeg virkelig lurer: Hvorfor i all verden gjorde han det? Har ennå ikke hørt en eneste god grunn. Han nevnte noe om spillertyper, men det kaller jeg – med all respekt – vissvass. For vi har mer offensiv styrke en noen gang med diverse gode kantspillere.

Jeg må si litt om laguttak, Jostein. Nå har vel en trener rett til å styre på som han selv finner for godt, men jeg ble utrolig skuffet og sjokkert da Nielsen satte Kovacs ut av troppen. Så begrunnet han det med at man ventet høyt tempo og kontringer. Gjorde man det? Når man satser alt på ballbesittelse? Hmmm. Å sette ut dyktige Kovacs, som holder formen alldeles glimrende og aldri har spilt seg ut av laget, er nesten å tråkke litt på oss alle. Nå får Peter Kovacs av og til komme inn på slutten av kampen, men kan selvsagt da ikke skape mirakler på noen få minutter. Så jeg skal innrømme at jeg ble ganske irritert, Jostein, over at den høyreiste ungarer ble behandlet sånn. Jeg synes det var noe respektløst over det. La oss huske på at Kovacs er vår toppscorer, men fremfor alt gjør manns jobb med å binde opp forsvarere og dermed skaper stort rom for andre. I tillegg er han uvurderlig å ha på dødballsituasjoner i begge ender av banen. Og  hvem håndhilser på publikum etter hver eneste kamp? Det er Kovacs.

Og så til det store spørsmålet: Visste du om den planlagte kursendringen da du ga ham midlertidig ansettelse? Det vet jeg ikke. Men senere har du gitt ham fast ansettelse, og da hadde du nok sett at din nye trener ønsket en annen spillestil. I en artikkel “Ingen skam å snu, David” har jeg påpekt at det bare finnes én eneste grunn til en slik omlegging, og det er at Nielsen hadde litt lyst til å finne på noe for å sette sitt eget preg på laget. Det har jeg ingen sans for, Jostein. For å begynne å eksperimentere vekk en kjempesuksessformel midt i en sesong, vil jeg nesten kalle galskap. Vi kunne vært en gullkandidat med vår sterke stall og innarbeidete spillestil. Og sølv skulle i alle fall definitivt vært innen rekkevidde. Nå daler vi på tabellen – naturlig nok – og er nr. 5.  Vi kaster bort den viktige medaljemuligheten og dermed europacupspill neste år. Det er vel ikke noe klubben ønsker.

Dere snakker vel mye sammen der på SIF-huset. Så du vet nok hva de andre i administrasjonen mener. Men jeg for min del nekter å tro at det var noe genuint ønske i klubben i juni om å skulle endre stil og gå vekk fra attack2013-stilen. Det tror jeg var David Nielsens eget ønske. Nå sier jo han av og til at det ikke er meningen å småpille på tvers eller at tempoet skal være svakt, men det er jo ubenhørlig resultatet om spillerne instrueres i å beholde ballen for enhver pris. Det er for krevende å kombinere det med høyt tempo, tror nå jeg.

Både du og jeg har vel forrandret på ting i livene våre av og til, Jostein, men vi forandrer vel stort sett når ting ikke fungerer? Da er det greit å endre litt. Men attack2013-fotballen fungerte som et uvær. Det er det. Jo da, spillet var ikke optimalt i våres, vil du kanskje si, og det er jeg enig med deg i, men da må jo skadeinfernoet ta mye av skylden.

Men hva nå, Jostein? Tar du og Nielsen dere en sen kaffe på kontoret av og til? Kunne du ikke snakke litt med ham? For Godsets skyld? Gjør det litt hyggelig, kaffe og kakestykke, og så tar dere en god prat om dettte. For det er ikke så altfor stor kursendring som skal til, så blir David Nielsen en ny Godset-suksess. Selv var jeg maksimalt begeistret over at David overtok.  Det var før jeg forstod at han ville eksperimentere bort suksessen. Nå har min tiltro sunket fra 100 % til 83 %.

Jeg er ikke i tvil om at du i Nielsen har funnet en veldig god trener, men han er jo litt uerfaren på toppnivå, og nå trengs det rettledning fra en voksen. For David Nielsen er det svært mye godt å si om. Men bedre kan det bli. Og husk: Alt jeg ønsker meg er at han er mann for å justere kursen litt. Det kan han gjøre nærmest over natten uten at vi merker det, men det krever noen små grep. Du vet, Jostein, det er ikke så lett å innrømme en feil og stå frem i media med det. Nei, la han bare endre det stille og rolig, så vil poengene komme og vi på tribunene vil igjen begynne å glede oss over spillet.

Jeg får avslutte nå, Jostein. Det er mye mer jeg ville sagt, men jeg synes du heller skal bruke tiden din på å få tak i David Nielsen. Jeg tror du ennå finner ham på rom 423.

Hilsen Lars

Comments are closed.