okt 04

Lørdag spilles cupfinalen

Du trodde kanskje stormatchen på Ullevaal var senere i høst? Joda, riktig det. Men det er faktisk ingen overdrivelse å si at kampen mot Haugesund er like viktig som den virkelige cupfinalen – ja, kanskje enda viktigere. Og etter denne første thrilleren mot «araberne» fra Haugesund følger nye «cupfinaler» på rekke og rad for Bjørn Petter (BP) Ingebretsens lag.  Ja for en høst dette blir.

Ukene med Ingebretsen som trener har gitt varierende nivå. Men husk at BP brått ble kastet inn som hovedtrener så sent som i sommer. Han overtok en til dels humørløs spillerstall med gode enkeltspillere, men uten veldig god balanse i sammensetningen. Med tanke på Ingebretsens forrige suksessinnhopp, sommeren 2015, etter David Nielsen, har vi nok hatt urimelig stor forventning til Bjørn Petter disse første ukene. For de siste årene har tendensen vært at publikum i økende grad har vært utålmodig; man har villet se rask suksess. Nå ser det imidlertid ut som BP og teamet er i ferd med å lykkes, ikke minst etter den sterke borteseieren mot Sarpsborg søndag.

Siden det påstås at Internett muligens er kommet for å bli, må vi nok etter et tap leve med at de få som på sosiale medier skriker høyest om «blod» og trenerskifte, også vil være der i fremtiden. Men det å bytte trener «annenhver måned» er garantert ikke noe klubbledelsen legger opp til. Ei heller det Drammen ønsker seg. Ja blant fansen er det nok mange som nå drømmer stadig hardere om en stabil trenersituasjon i Godset – à la Eggen i RBKs gullalder.

Noen få har også – uvitende nok – på sosiale medier prøvd å harselere med det at treneren er et tenkende, varmt og klokt menneske og påstått at han ikke er tøff nok. De lyktes ikke. For Ingebretsen er meget godt likt av spillere og publikum, og det blir bare patetisk når en håndfull høytskrikende personer forsøker å antyde at det er altfor hyggelig stemning i stallen og at BP tar hånd om den enkelte på en for menneskelig måte. Etter en periode med forrige trener, der de fleste syntes å spille uten glede og entusiasme, var det, selvsagt, helt nødvendig for Ingebretsen i starten å vektlegge det å skape en god stemning blant spillerne. Klokt og påkrevet. Men ingen skal heller være i tvil om at Bjørn Petter kan si tydelig i fra – når det trengs.

Så finnes det visst noen få som lever i den naive tro at en god trener skal være skremmende, skrike kontinuerlig fra sidelinjen og være en kjølig sjefstype. De som mener det, foreslår jeg tar seg en bolle. Og hvor imponerende er det ikke å se BP gå rakrygget over til langsiden og deretter mot GodsetUnionen for å takke publikum for støtten, ja selv etter et ydmykende resultat mot Tromsø. Og hans reaksjon synes meget ektefølt. Ingebretsen ser den enkelte, Han vet hva enhver publikummers støtte betyr.

99 % av publikum er konstruktivt innstilte folk som nå kan glede seg over en superengasjerende høstsesong – med Ingebretsen i spissen. For BP passer perfekt for Godset. Ja BP = Godset. Han er som snytt ut av den ærverdige klubbens historie – selv om noen påstår han visstnok er fra Flisa. Vi skal være utrolig stolte over å ha en slik trener som både har usedvanlige fotballfaglige evner og er en ener med det medmenneskelige. I sum skal det bli meget bra i 2019.

Derfor bør vi nå finne roen, gi treneren og laget full støtte og respektfullt godta at det vil svinge resultatmessig disse første månedene. For BP er så vidt i gang med sitt langsiktige Godset-prosjekt, og det er neste år som blir svenneprøven hans.

Strømsgodset har i det siste knyttet til seg flere talenter fra andre klubber, som for eks. Johan Hove, og det er også flere unge fra egen stall som banker hardt på – ja nesten river ned døren. Hasan Hüseyin Duman, Andreas Hoven, Loti Celina, Magnus Dahlby og Arnar Gudjónsson er bare noen av dem. Nå skal det imidlertid først spilles noen kamper til i år, før BP får sin første vinter til å bygge laget. Derfor blir 2019 en usedvanlig spennende sesong. 2018 er bare vorspielet. Gled deg, drammenser!

Etter selv å ha kjent på en dalende interesse under forrige trener, gleder jeg meg stort til – sammen med flere tusen andre – å ta veien til Marienlyst når araberne gjester byen med et ønske om å hevne cuptapet. Mot Molde nylig var vi faktisk over 7000 som kranset «Gamle Gress», og lørdag er målet å gjenta dette. Det blir et knallhard oppgjør. Da trenger Strømsgodset oss alle på tribunen. Deg også.

De neste ukene venter seks utrolig spennende serie-»cupfinaler» samt én, eller forhåpentligvis to, reelle cupfinaler (semifinale og finale). Det går mot den mest spennende sesongavslutning siden gullhøsten 2013, og dette er en anledning fotballfolk og drammenspatrioter ikke bør la gå fra seg. Vi har bare tre hjemmekamper igjen i serien; mot Haugesund, Vålerenga og Lillestrøm, og disse blir så forrykende spennende bataljer at drammensere og buskerudfolk må kjenne sin besøkelsestid. En mer nervepirrende og underholdende Godset-høst enn det vi nå står foran, kan knapt tenkes.

Det er heller ikke lenge til vi, utrolig nok, skal få oppleve en ny semifinale på Marienlyst. Selv om serien er det absolutt viktigste, blir oppgjøret mot Lillestrøm 31. oktober en høydramatisk kveld. Tenk deg et høstlig Marienlyst med flomlys, frostrøyk, «Gamle Gress» over lydanlegget og så til slutt sende kanarifuglene hjem med tap. Ja dere, det er fullt mulig at vi kan få oppleve Godset i cupfinalen søndag 2. desember 2018. Husk lue og votter.

Selvsagt hadde det i høst vært stas å fighte om gullet, som i 2013, i stedet for å redde plassen i Eliteserien. Ja, jeg får ennå frysninger av å tenke på den elektriske stemningen den gangen. Men selv om realiteten denne høsten er annerledes, så er ikke spenningen noe mindre. Laget kjemper for å overleve, og Godset-gutta trenger deg på tribunen!

Drammen og Buskerud har hatt mye glede av Godset, og det er naturlig at en del av publikum helst går på kamp når laget er i flytsonen. Ja god fotballunderholdning er drivkraften for de fleste, og selvsagt liker vi best seire og suksess. Men like viktig er det å støtte opp i motgang. Derfor vil jeg invitere deg som er fotballinteressert eller drammensvenn – men litt for glad i TV-stolen i heimen – på kamp. Og, du; dra helst med deg mormor og alle de åtte ungene, resten av slekten, fire naboer eller to andre fra jobben. Fyll opp! På lørdag er jo også prisen satt helt ned til 99 kroner, så det økonomiske er ingen stor hindring. For nå trenger Strømsgodset oss. Det gjelder deg; Birgitte fra Konnerud, Kjell-Even fra Åskollen, Marit fra Rødberg, Martin fra Lier, Jorun fra Bragernes – ja oss alle.

Jeg oppfordrer derfor alle i sjakklubben, idrettslaget, jentegjengen, bommotstandere og bomfans, folk fra Svelvik til Flesberg, hardbarka politiske motstandere, dere som gikk på kamp «før i tiden», dere som elsket Ousman Nyan, Odd Johnsen, Halvor Storskogen og Inge Thun, – til å dra på kampen på lørdag. Gi det å gå på kamp en ny sjanse. Da kan du gi noe tilbake til Godset, og jeg lover deg topp underholdning. Kors på halsen.

Og når vi først har benket oss på tribunene med haugevis av kaffe, popcorn og pølser, så må vi på langsidene også tørre å rope mer, som GodsetUnionen gjør. La «Kom igjen, Godset!»-ropet gjalle støtt og stadig – ja ikke minst hvis laget vårt skulle ligge under og trenge denne støtten. Spillerne merker dette. Det nytter. GodsetUnionen gir alltid fenomenal støtte, men nå bør langsidene også dra i gang ropingen – uten å være avhengig av at trofaste Unionen starter.

Vi Godset-fans har en makeløst spennende høst i vente. Vi ses på stadion. Kom tidlig. Nyt stemningen. Ses.

Lars G. Hoel

(Innlegget stod i Drammens Tidende 4. oktober 2018)

Comments are closed.